In onze nieuwsbrieven verwijzen we naar boeken, websites of geven we andere tips. Een verzameling hiervan vind je hier. Vanuit onze positieve ervaringen willen we deze met je delen. Wellicht zit er iets interessants bij voor je.
Voor boekbestellingen verwijzen wij naar de Libris pagina van Boekhandel Stevens, zodat we de locale boekhandel hier bij ondersteunen.

BOEKENTIP: Ruimte om te sterven – Carlo Leget

Ruimte om te sterven - Carlo Leget

Carlo Leget hield een indrukwekkend lezing tijdens het Bardo symposium in mei 2017. Zijn boek Ruimte om te sterven gaat over de kunst van het sterven en is zowel geschreven voor mensen die zich met hun levenseinde geconfronteerd zien, als voor mensen die – al dan niet beroepshalve – te maken hebben met het levenseinde van een ander.
Carlo Leget laat in dit boek zien dat een goede omgang met het levenseinde alles te maken heeft met het geven en ervaren van ruimte. Dit boek wist al velen te inspireren.

In deze herziene uitgave zijn een aantal belangrijke verbeteringen aangebracht en praktische handvatten toegevoegd. klik hier om te bestellen. Uitgave 05-06-2012


WEBSITE-TIP
: ‘Ik ben kankerpatiënt, ik word niet meer beter en daar wil ik over praten’.

klaproosDe website www.uitbehandelmaarnietuitgepraat.nl geeft informatie en tips aan uitbehandelde patiënten, hun naasten en ook zorgverleners.
Praktische handvatten aan de hand van quotes, filmpjes en links naar andere websites zijn verzameld op deze site.
Ook geeft deze website richting aan naasten hoe een goed gesprek te voeren als je eigenlijk niet weet wat je moet zeggen tegen ongeneeslijk zieken. Nog te vaak rust er een groot taboe op het spreken over het levenseinde.
 

BOEKENTIP: Helpen bij verlies en verdriet – Manu Keirse

Helpen bij verlies en verdriet

Helpen bij verlies en verdriet 34e druk is een boek van Manu Keirse. Manu heeft in mei 2016 een lezing gegeven tijdens het Bardo symposium tbv het 15 jarig bestaan van Bardo. Het boek is een onmisbare gids voor wie rouwt of een dierbare wil bijstaan in zijn verdriet. Helpen bij verlies en verdriet is al vele jaren het basisboek over rouw. In deze volledig nieuwe editie toont Manu Keirse aan de hand van vele herkenbare voorbeelden hoe rouwen niet gelijkstaat aan afscheid nemen, maar aan anders leren vasthouden.Het boek gaat niet alleen in op verlies door de dood, maar besteedt ook aandacht aan andere verliessituaties die vaak onterecht onderbelicht blijven, zoals verlies van je gezondheid, je werk of je toekomstperspectieven. Dankzij de talloze concrete tips voor de rouwende én zijn omgeving is het een heel praktisch instrument voor iedereen die met verlies geconfronteerd wordt. klik hier om te bestellen. Uitgave: 23-05-2017.

BOEKENTIP:  Op de drempel; leven in het zicht van de dood – Coen Verbraak 

Boek Coen Verbraak Op de drempel

Voor de tv serie Kijken in de ziel sprak Coen Verbraak met mensen die van hun arts te horen hebben gekregen dat ze nog maar kort te leven hebben. Het zijn confronterende ontmoetingen waarin voelbaar wordt hoe mensen worstelen met doodsangst, hoe zij afscheid nemen van hun dierbaren en uiteindelijk van het leven zelf.  ‘We leren alles, behalve sterven’ zei Rene Gude tegen Coen tijdens een van hun gesprekken. De acht geïnterviewden, bekende en onbekende Neder-landers, onder wie schrijfster Laura Maaskant, filosoof Rene Gude, ondernemer Bernard Muller, journalist Albert de Lange en politicus Adri Duivesteijn, vertellen onomwonden over de worstelingen die zij ervaren bij een strijd die bij voorbaat is verloren Het zijn, zoals Gude het noemde, ‘de levenslessen van de stervenden’. klik hier om te bestellen. Uitgave: 17-12-2015.
 

SPELTIP : Kaartjes van betekenis – durf jij over het levenseinde te praten?

Is er meer tussKaartjes-van-betekenis-3D-op-wit-2en hemel en aarde? Zou je willen weten hoe en wanneer je leven eindigt? Wat is voor jou een ‘goede’ dood? Hoop jij op reincarnatie? Deze en nog 46 andere vragen over de eindigheid van het leven zijn gebundeld in ‘Kaartjes van Betekenis’. 50 vragen die ‘er toe doen’.
Uitermate geschikt voor een serieus gesprek tussen volwassenen die over de eindigheid durven te praten. Het spel is ontwikkeld door Bureau Morbidee, dat gespecialiseerd is in het bespreekbaar(der) maken van de dood. Het spel is voor €14,95 (excl portkosten) te bestellen via de website www.gamesthatmatter.nl 
 

BOEKENTIP:  Overal en ergens – Pimm van Hest 

overal en ergens

De kleine Yolanda is erg verdrietig als haar mama overlijdt. Ze wil weten waar mama gebleven is. Mama heeft immers gezegd, dat Yolanda haar zal vinden als ze haar zoekt. Mama moet dus nog ergens zijn. Bij haar zoektocht wordt ze geholpen door lieve mensen om haar heen: haar kleine broertje, haar papa, haar opa en oma, haar tante en een vriendin van mama. Zo ontdekt ze, dat mama te vinden is in verhalen, in geuren, in haarzelf, en in allerlei kleine dingen. Tenslotte laat mama haar in een droom inzien, dat ze eigenlijk nog overal is en dus niet langer hoeft te zoeken.
Een prachtig geïllustreerd prentenboek met een verhaal over rouwverwerking en herinneringen. Prima te gebruiken bij jonge kinderen die een sterfgeval heel dichtbij meemaken. Vanaf ca. 5 jaar. klik hier om te bestellen. Uitgave 17-08-2015.

BOEKENTIP:  Het levende in het sterven – Paulus Rijntjes 

Het levende in het sterven

De dood is het onvermijdelijke einde van het bestaan op aarde. Het levende openbaarde zich in ons bij de geboorte en trekt zich terug in de laatste ademhaling. Er zijn zoveel vragen over wat sterven is en hoe dat beleefd wordt. Een open wijze van omgaan met het sterven en de dood kan diepte geven aan het dagelijkse leven, maar is ook van belang voor de reis van de ziel na het verlaten van het lichaam. Tijdens meer dan dertig jaar spiritueel genezerschap heeft Paulus Rijntjes mensen mogen begeleiden in deze intense laatste fase. Veel van die vragen die hulpverleners, naasten en stervenden stelden komen terug in dit boekje. Zo wordt er ingegaan op het plotselinge sterven, de sedatie en de euthanasie. De aanzet tot het schrijven was de euthanasie van een naaste die niet ziek was of in een terminale fase verkeerde. Aan de hand van die ervaring besefte ik hoe in de maatschappelijke discussies over euthanasie veelal aan de ziel voorbijgegaan wordt. klik hier om te bestellen. Uitgave 25-02-2015.

Nieuwsbrief

Aanmelden Nieuwsbrief

* Vereist
Welke nieuwsbrieven wilt u van ons ontvangen: