Bij dit project zetten kunstenaar Peik Suyling en Bardo de kracht van creativiteit in tijdens de laatste levensfase. Dit gebeurde eerder al in het hospice en zal binnenkort ook in het Trefpunt plaats gaan vinden.

Op 17 november vond reeds een avond plaats in het Leerhuis. Dit gebeurde in het kader van het festival ‘Voor Eenzaamheid’  waar Peik medeorganisator van is. Op dit festival werden tal van activiteiten georganiseerd rondom eenzaamheid waarbij het menselijke, universele karakter van eenzaamheid werd benadrukt. Tijdens de avond werd er door een gemêleerd gezelschap van geïnteresseerden geschilderd zoals dat ook met gasten uit het hospice gebeurt. Arts van Bardo Christiaan Rhodius gaf een korte reflectie op ervaringen van BLOEMEN IN BARDO. Ook legde hij de link met eenzaamheid; de mens wordt in zijn eentje geboren en sterft ook in zijn eentje. Dat wil niet zeggen dat de mens alleen is. Er zijn immers altijd mensen in de directe omgeving. Misschien dat er in dit kader wel gezegd kan worden dat ieder mens een stuk eenzaamheid heeft dat zich afspeelt in gezamenlijkheid.

Ervaringen van deelnemers:

Een bloem schilderen is van binnen stil worden en aandacht geven aan wat er op mijn papier ontstaat. Samen bloemen schilderen brengt ons in contact met elkaar en verbindt ons met het grotere, kosmische geheel.
– Marianne Ponstein, huisarts –
Bloemen schilderen in Hospice Bardo was voor mij een verstilde ervaring van samenzijn. De heldere kleuren van het acryl inkt en de soepelheid van de verf, brachten mij binnen enkele streken in een staat van stille verwondering. De kleuren en beweging absorbeerden mijn gedachten en de drukte van dag. Ik voelde mij in stilte verbonden met de anderen.
– Sylvia van Nierop ACT en creatief coach (www.thuisreis.com) –
In de stilte die verbindt, schilderen. Het proces van Samen-Zijn en bloemen/vormen laten ontstaan die zich vanuit de binnenwereld willen tonen. Het hoeft nergens op te lijken, alles is even waardevol.
Een bijzonder inspirerende avond.
– Susan Joseph, vrijwilligster Hospice Immanuel, Amsterdam –
Wat een mooie ervaring! Vol enthousiasme nodigde de kunstenaar ons uit om de kwast ter hand te nemen en op het blanco vel, bloemen te gaan schilderen. Al na een paar minuten voelde ik dat ik vol overgave alle gedachte en werkzaamheden van de dag kon laten voor wat ze waren! Dit gaf ontspanning, rust en verbondenheid.  Wat prachtig dat gasten van het Bardo dit ook mogen ervaren!
– Jose Kortekaas, Coördinator Adamas Inloophuis –
[promoslider category=”Voor eenzaamheid”]

Nieuwsbrief

Aanmelden Nieuwsbrief

* Vereist
Welke nieuwsbrieven wilt u van ons ontvangen: