De ziekte is niet meer te genezen, hoe nu verder?

Te horen krijgen dat je een ongeneeslijke ziekte hebt of dat je na een intensieve behandeling niet meer kunt genezen, is een harde boodschap. Na de eerste schok komen vragen boven, zoals “Wat nu?” Ook sta je soms voor keuzes: “Wat wil ik nog wel en wat niet?”
Bardo ziet het als haar opdracht om mensen in deze periode met raad en daad bij te staan. Zo lang mogelijk kunnen blijven doen wat je graag doet, verblijven op die plek waar jij je fijn voelt, misschien zelfs een bucket list afwerken. Ook voor naasten verandert er doorgaans veel en ook aan hen kan Bardo steun bieden, zowel in adviserende zin als er gewoon voor mensen zijn en een luisterend oor bieden.

Omdat je er niet alleen voor staat!

Bardo biedt diverse mogelijkheden voor ondersteuning. Zo verzorgen Bardo medewerkers & vrijwilligers en mensen uit het netwerk van Bardo uiteenlopende activiteiten om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de wensen van ongeneeslijk zieke mensen en hun naasten.
Het uitwisselen van ervaringen en adviezen leidt tot (h)erkenning en kan steun bieden.
 
Inloopochtenden
Je kunt wekelijks (elke donderdag van 10.00 tot 11.00 uur) terecht tijdens de inloopochtenden in Bardo’s ontmoetingsruimte ‘t Trefpunt (inloopspreekuur). Hier ontvangen onze vrijwilligers je warmtevol voor een kop koffie of thee, een praatje en/of een ontspannende voet- en handmassage. Een Casemanager Ondersteuning Thuis  is ook beschikbaar.
 
Ontmoetingen van mantelzorgers
Ben je mantelzorger en ben je op zoek naar meer balans?
Regelmatig organiseren we bijeenkomsten voor mantelzorgers waarin er gelegenheid is om ervaringen uit te wisselen, ideeën op te doen of om gewoon even te ontspannen. Deskundigen op diverse gebieden geven informatie en voorlichting. Ook kan in overleg een kosteloos moment (Advies mantelzorgmakelaar algemeen) worden ingepland met een mantelzorgmakelaar van Mantelzorg & Meer.
 
Ontmoetingen van nabestaanden
Heb je behoefte aan af en toe een avondje ontspannen samenzijn waarbij je je niet verplicht hoeft te voelen om zware gesprekken te voeren? Maandelijks zijn er bijeenkomsten voor nabestaanden (Samen lichter).
De consulent die deze bijeenkomsten begeleidt: “In een warme sfeer drinken we koffie met elkaar en wisselen we ervaringen uit met elkaar over wat je meemaakt als nabestaande en waar je tegenaan loopt. We ronden altijd af op zo’n manier dat iedereen weer met een goed gevoel naar huis gaat.”
 
Muzieksessies
Tijdens de wekelijkse muzieksessie luisteren we met elkaar naar muziek. Zowel klassiek als populair. Elke muzieksessie is anders. Centraal staan het luisteren en genieten, alleen of met dierbaren
Ervaring van een patiënt: “Het is toch bijzonder wat muziek met je doet. Als je het hoort, en wat het dan voor moois teweeg kan brengen.”
 
Creatieve sessies
Tijdens creatieve sessies kunnen gedachten en ideeën worden vertaald in waardevolle creaties zoals schilderijen, herinneringsdoosjes of een album waarin je jouw levensverhaal vastlegt (album amicorum).
Ook is er de mogelijkheid om in stilte samen met een kunstenaar en anderen bloemen te schilderen (Bloemen in Bardo). Er ontstaat ruimte om gedachten en gevoelens te laten gaan. Je hoeft geen schilderervaring te hebben.
Zo tekende een eerdere deelnemer steevast lentebloemen en verwees daarmee naar een hoop die haar in staat zou stellen goed om te gaan met haar situatie. Een andere tekenaar liet zijn gedachten compleet de vrije loop om leeg te raken. Deze leegte gaf hem de kracht om met zijn zorgen en zijn ziekte om te kunnen gaan.
 
Rond-de-tafel-bijeenkomsten
Tijdens deze bijeenkomsten gaan we in kleine groepjes dieper in op bepaalde onderwerpen die kunnen spelen (zoals afscheid nemen, hoop, hoe vertel ik het mijn (klein)kinderen).
 
Ontspanningssessies
We bieden ook ontspanningssessies aan met professionele massages, verwendagen, mindfulness oefeningen en muziekochtenden.


Programma

In het kader van deze ondersteuning biedt Bardo een programma aan met een mix aan activiteiten en dienstverlening. Klik hier voor de agenda met informatie over geplande activiteiten ter ondersteuning.

Nieuwsbrief

Aanmelden Nieuwsbrief

* Vereist
Welke nieuwsbrieven wilt u van ons ontvangen: