Veelgestelde vragen

Wat is een hospice?

Een hospice is een instelling met een huiselijke sfeer waar palliatieve terminale zorg wordt gegeven. Ongeneeslijk zieken kunnen hier worden verzorgd tot aan hun overlijden.

Wat is het verschil tussen high care en bijna-thuis-huizen?

Hospice Bardo is een high care hospice. Hier wordt 24 uur per dag palliatieve terminale zorg geboden door een vast team van onze eigen artsen, beroepskrachten en vrijwilligers. Deze zorg is gericht op de patiënt en diens naasten. In een bijna-thuis-huis wordt de medische zorg door de eigen huisarts verricht. Verzorgers en wijkverpleegkundigen van de thuiszorg geven hier, net als thuis, de dagelijkse zorg.

Wat is palliatieve zorg?

Palliatieve zorg is de zorg die gegeven wordt aan mensen die niet meer beter kunnen worden. Het doel van deze zorg is om pijn en andere lichamelijke en geestelijke klachten te verlichten. Er kan veel gedaan worden om de kwaliteit van leven in deze laatste fase zo goed mogelijk te laten zijn. Bij Bardo bieden we onze patiënten en hun naasten hulp bij alle vragen en ongemakken die een ongeneeslijke ziekte met zich meebrengt. Dit doen we door fysieke, mentale, sociale en spirituele ondersteuning te bieden in de laatste levensfase.

Hoe weet ik dat Bardo kwaliteit levert?

Bardo heeft als doel om patiënten de beste palliatieve zorg te bieden. Dit doen we door onze patiënten altijd actief te informeren, te begeleiden en te behandelen. We luisteren goed naar de patiënt om te kunnen inspelen op de individuele situatie. Onze missie en visie hebben we vormgegeven in ons kwaliteitsbeleid. Op basis van het PREZO-keurmerk wordt gemeten in hoeverre Bardo dit in de dagelijkse praktijk weet te realiseren. Een extern bureau controleert onze organisatie, onder meer op basis van de prestaties die medewerkers, vrijwilligers en de organisatie leveren aan patiënten en hun naasten. Ook maken we gebruik van een kwaliteitshandboek.

Wat zijn de kosten van verblijf in het hospice?

Voor patiënten

De kosten voor verpleging en verzorging worden betaald door de zorgverzekeraar van de patiënt. Bardo berekent € 45,00 per dag door als eigen bijdrage. Dit is inclusief de kosten van alle maaltijden, waskosten van het bed- en linnengoed en gebruik van koffie en thee van naasten. De was van uw persoonlijke kleding wordt verzorgd door uw familie of naasten. Als dit niet mogelijk is, verzorgen wij uw persoonlijke was voor een bedrag van € 7,50 per week.. We sturen u tweewekelijks een factuur van de kosten. Automatische incasso heeft onze voorkeur qua betaling. Afhankelijk van de zorgverzekeraar en polis wordt dit bedrag gedeeltelijk of geheel vergoed. Vormt de eigen bijdrage een drempel voor een opname? Dan kan dit tijdens de intake worden aangegeven waarbij we samen zullen zoeken naar een passende oplossing.

Voor naasten/bezoekers

In uw kamer staat een  slaapbank zodat uw bezoek kan blijven logeren. Indien gewenst kunnen we een koppelbed naast uw bed plaatsen. Met het koppelbed is het mogelijk om het éénpersoonsbed te vergroten tot een tweepersoonsbed, zodat u fysiek dicht bij u naaste kunt verblijven. Onze verpleegkundigen bespreken het graag met u. De kosten voor het logeren bedragen € 12,50 per nacht. Dit is inclusief, gebruik douche en waskosten beddengoed.

Hoe lang mogen mensen in het hospice blijven?

De zorg en ondersteuning die Bardo verleent, is bestemd voor mensen met een beperkte levensverwachting (korter dan drie maanden) die palliatieve zorg nodig hebben. Een tijdelijke opname voor patiënten in de palliatieve fase, waarbij vooraf de duur van de opname wordt afgesproken, behoort ook tot de mogelijkheden.

Stel dat de opname langer duurt dan 3 maanden, moet je dan weg?

Als tijdens de opname de toestand van de patiënt stabiliseert of verbetert, wordt in overleg met de patiënt en zijn naasten gekeken naar een alternatief, bijvoorbeeld een verpleeghuis of weer terug naar huis.

Hoe gaat Bardo om met een verzoek voor euthanasie?

Soms kan het lijden van de patiënt, ondanks alle goede zorgen, ondragelijk zijn of als ondraaglijk ervaren worden. Euthanasie kan dan in het verlengde liggen van goede palliatieve zorg. In ons hospice sluiten we euthanasie binnen de voorwaarden van wet- en regelgeving daarom niet uit. Wel gaat er aan euthanasie altijd een traject van intensieve gesprekken vooraf. Het verzoek tot euthanasie moet bovendien altijd beoordeeld worden door een tweede onafhankelijk arts. Het is bij ons daarom niet mogelijk om kort na opname tot euthanasie over te gaan. Euthanasie kan dan ook niet de enige reden zijn voor opname in het hospice.

Wat is de rol van vrijwilligers bij Bardo?

Bij Bardo werken circa 150 vrijwilligers die hulp bieden in het hospice en bij mensen thuis. Speciaal daartoe opgeleide zorgvrijwilligers bieden samen met de verpleegkundigen de zorg.
Daarnaast helpen de vrijwilligers ook in de keuken, huiskamer, tuin en receptie. Dankzij hun toewijding en inzet kan Bardo zorg op maat bieden.  

Hoeveel kamers zijn er in het hospice?

In het hospice zijn tien ruime eenpersoonskamers. Deze kamers zijn volledig ingericht en voorzien van een eigen badkamer en keuken. De kamers op de bovenverdieping hebben een balkon en de kamers op de begane grond hebben een stukje tuin. Naar wens kan de kamer verder aangekleed worden met bijvoorbeeld eigen meubels, foto’s en schilderijen.

Wat zijn de bezoektijden van het hospice?

Bezoek is altijd welkom, maar na 22.00 uur ‘s avonds willen wij graag de rust in huis bewaren voor onze patiënten. Waken is hierop een uitzondering. Als u incidenteel bij uw naaste wilt logeren, kijken we in overleg naar de mogelijkheden en maken we praktische afspraken.

Is er internet beschikbaar (wifi) in het hospice?

In het hele hospice is gratis internet (wifi) beschikbaar. Bardo beschikt over een wifi-netwerk waarvan u met uw eigen apparatuur gratis gebruik kunt maken. 

Met deze inloggegevens kunt u uw apparatuur aansluiten.

Wifi Netwerk: Bardo_Gast

Wachtwoord: hieriswifivrij

Zijn huisdieren welkom in het hospice?

U mag een klein huisdier (zoals een vogel of vis) meenemen naar het hospice, zolang het geen overlast veroorzaakt voor andere patiënten of medewerkers. Het meebrengen van een huisdier gebeurt wel altijd in overleg. De verzorging van de huisdieren is een taak van de familie. Honden en katten mogen op visite komen.

Hoe zijn de maaltijden geregeld in het hospice?

In de huiskamer bevindt zich de keuken waar verse maaltijden worden bereid. U mag altijd verzoeken indienen voor het menu. Ook aan speciale verzoeken, bijvoorbeeld een harinkje van de markt, zullen wij waar mogelijk gehoor geven. Voor naasten is mee-eten mogelijk. De kosten bedragen € 5,00 voor het ontbijt, € 5,00 voor de lunch en €10,00 voor het diner. Op de opnamedag en bij waken worden maaltijden niet in rekening gebracht. 

Mag er gerookt worden in het hospice?

Roken op de kamer is niet toegestaan. Per 1 januari 2022 is de rookruimte gesloten conform wettelijke bepaling. U kunt wel roken in de tuin of op de balkons bij de kamers.

Nieuwsbrief

Aanmelden Nieuwsbrief

* Vereist
Welke nieuwsbrieven wilt u van ons ontvangen: