Bardo verbindt

Ontmoetingen met jou

Bardo gelooft dat onderwerpen rond leven en dood onderdeel zijn van ons dagelijks bestaan en dus ons allen aangaan. We delen informatie over palliatieve zorg en maken die bespreekbaar. We doen dit op verschillende manieren en zoeken hierbij bewust de interactie op met het brede publiek.

Woorden van Bardo - Blogs

‘Woorden van Bardo’ is het blog dat onze arts, Christiaan Rhodius, schrijft en publiceert. Zijn blogs gaan over zijn gesprekken met patiënten. Gesprekken over vaak intense onderwerpen. Het is niet zozeer een uitwisseling van gedachten als wel een ontmoeting van personen. De blogs illustreren hoe een goed gesprek met de patiënt onderlinge verbondenheid geeft. Lees alle blogs terug.

Omdat we leven. Met zicht op het einde

Palliatieve zorg voltrekt zich in het overgangsgebied van leven en dood. Zij draait maar om één ding: zorgen voor leven wanneer de dood (op de lange termijn) onvermijdelijk is. Aangezien ieder mens, elk leven anders is, kent palliatieve zorg veel verschillende vormen en nuances.

De bundel Omdat we leven Met zicht op het einde van Christiaan Rhodius zet die veelzijdigheid in het licht. De basis voor deze bundel zijn de blogs van Christiaan Rhodius over zijn ervaringen als arts in het hospice en het ziekenhuis. Over de ontmoetingen die hij had, de gesprekken die hij voerde. Stiltes die mochten vallen. Angst die werd geuit en zorg die kon worden verlicht.

Op elke blog volgt een reflectie. Zowel professionals, vrijwilligers als nabestaanden belichten aspecten van palliatieve zorg die hen raken. Ten slotte wordt de gelaagdheid van leven en dood voor jou als lezer ook op andere manieren voelbaar: in de de bundel staan QR-codes die leiden naar audiofragmenten en beeldmateriaal.

Omdat we leven. Met zicht op het einde | Christiaan Rhodius | ISBN 978 94 92495 93 8 | Paperback | 128 pagina’s | Wij steunen graag lokale ondernemers in Hoofddorp. Loop daarom langs bij Boekhandel Stevens of bestel het boek via hun website.

bloem 46 bij 43

Luister naar onze podcasts over leven en dood

We maken je deelgenoot van ontmoetingen waarin we ingaan op de achtergronden van palliatieve zorg. We gaan met inspirerende vakgenoten in gesprek. Door zelf podcasts te maken of door aan te schuiven bij gesprekspartners. We geloven dat je op deze manier zelf kunt kiezen en luisteren als het gaat om vragen en gedachten rond leven en dood. Zodat het voelt het alsof je bij het gesprek bent of dat het verhaal speciaal voor jou is gemaakt.

De Hospice Bardo podcasts zijn te beluisteren op je telefoon via Hospice Bardo Podcast of via onze website.

Bardo Leest - Verrijking en verdieping door samen lezen

Bardo laat zich inspireren door boeken, verhalen en door elkaar. Wat spreekt jou aan? Wat doet een boek met mij? Wat doet het met jou? Hoe heeft het jou en mij wellicht geholpen?

Vier keer per jaar komt de Bardo boekenclub bij elkaar. Iedereen is welkom. Mensen van binnen en buiten Bardo. Voel je vrij om aan te schuiven. Toegang is gratis en we verwelkomen graag nieuwe leesgenoten. Hieronder zie je welke boeken we in 2022 lezen en bespreken met elkaar. Een ieder is van harte welkom. 

icon-tr-11 Bespreking ‘De toekomst van het sterven’ van Marli Huijer: maandag 6 maart 2023

In de toekomst van het sterven onderzoekt Huijer onze omgang met veroudering en de dood, zowel op persoonlijk, maatschappelijk als politiek vlak. Duizenden jaren was onsterfelijkheid alleen weggelegd voor de goden. Tegenwoordig willen verouderingsdeskundigen en transhumanisten dat mensen minstens honderd jaar in gezondheid kunnen leven om vervolgens snel en pijnloos de wereld te verlaten. Maar: zijn er grenzen aan de groei van de levensduur? Bestaat er zoiets als een juist moment van sterven? 

Marli Huijer schreef dit boek voor de serie ‘Vitale ideeën voor de wereld van morgen.”Deze serie behandelt vraagstukken met het uitgangspunt: hoe willen we dat de wereld er morgen uitziet en wat moeten we daarvoor doen?” 

Meer informatie en aanmelden.

icon-tr-11 Extra leesavond  – Janneke Siebelink komt naar Bardo op dinsdag 30 mei 2023!

Op 30 mei signeert en bespreekt Janneke Siebelink haar boek ‘December slaan we even over’ met de leesclubs van Bardo en Boekhandel Stevens. Ook andere belangstellen zijn van harte welkom om aan te sluiten in het Leerhuis van Bardo. Waarom schreef zij haar boek? Wat hield haar bezig? Janneke: “Ik wilde de mensen in het hospice de Zorgherberg op papier extra leven geven en het hospice portretteren als een veilige plek. En passant kreeg ik lessen mee en die krijgt de lezer ook ” (uit interview met Carend). Voel je vrij om aan te schuiven. De avond begint om 19.30 uur en is gratis.

Meer informatie en aanmelden.

icon-tr-11 Bespreking ‘ Films die nergens draaien’ van Yorick Goldewijk: dinsdag 13 juni 2023

Op  de dag dat Cato ter wereld kwam, heeft haar moeder haar verlaten. Haar vader is sindsdien alleen maar stil en afwezig. Als Cato een kaartje vindt van een verlaten bioscoop, gaat ze kijken en ontdekt dat er iets vreemds net de bioscoop is. 

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door de tijd en herinneringen. Recht naar een plek die ze altijd voor zichzelf verborgen had weten te houden. Tot ze voor een keuze staat die het leven van haar en haar vader voorgoed zal veranderen. 

Meer informatie en aanmelden.

icon-tr-11 Bespreking ‘Terug naar huis’van Jesús Carrasco: 13 september 2023

Het verhaal over Juan, die in Edinburgh woont en werkt en terugkeert naar zijn geboortedorp in het Spaanse Extremadura om zijn vader te e begraven. Het is een reis linea recta terug naar zijn jeugd en de rollen die hij en zus hadden binnen het gezin. Wat volgt is een verkenning van de jeugd van Juan. We leren zijn vrienden kennen, de omstandigheden en zijn verhouding met zijn ouders. 

Recensent Olaf Tigchelaar:   

“Wat Carrasco als geen ander doet is niet alles beschrijven maar je wel alles laten voelen. [….] Je voelt de desolaatheid en de droogte van zijn dorp en je ziet met pijn in het hart hoe de moeder van Juan steeds meer verdwijnt in de mist van haar dementie. Het is een reis die Juan doormaakt, een catharsis: hij wil niet maar komt steeds meer vast te zitten.” 

Meer informatie en aanmelden.

icon-tr-11 Bespreking ‘Na Emma’ van Joost Prinsen: donderdag 9 november 2023

In ‘Na Emma’ doet Joost Prinsen verslag van de twaalf maanden die volgden op de dood van zijn vrouw. Een indringend, ontroerend en gortdroog portret van een liefde.  Een mooi en zeer menselijk boek over de liefde, rouw en andere levenszaken. 

Review van een lezer: “Binnen twee dagen een verslavend verslag van een turbulent jaar doorgeraast. Je gaat heen en weer maar de datum wordt goed weergegeven. Soms is het wat rommelig, maar heeft wel zijn reden dat het erin staat. Ik hoop dat Joost blijft schrijven over bijvoorbeeld zijn eerste jaar met mevrouw N.” 

Jenny Arean: “Wat een genadeloos eerlijk boek! Wat kan hij mooi schrijven, die Prinsen!”

Meer informatie en aanmelden.

Publieksbijeenkomsten: Ontmoeten rond leven en dood

Bardo is steeds op zoek naar nieuwe invalshoeken om in gesprek te gaan over de laatste levensfase, het leven en de dood. Hoe kijk jij aan tegen de dood? Hoe ga jij om met de dood? Op diverse locaties en voor diverse leeftijdsgroepen organiseren wij bijeenkomsten waar wij met jou in gesprek gaan, nieuwe inzichten geven en ervaringen uitwisselen.
Deze bijeenkomsten zijn voor iedereen. Zij hebben dood als onderwerp, maar gaan ook over het omgaan met verlies, het voorbereiden op de dood, rouwverwerking en de mogelijkheden in de laatste levensfase.

bloem 46 bij 43

Weet jij wat je wilt? In gesprek met de burger

Bardo en Adamas Inloophuis nodigen je uit om met elkaar van gedachten te wisselen over een belangrijke vraag: Weet jij wat je wilt wanneer de laatste levensfase aanbreekt?

In gesprek over levensvragen

Om met elkaar een goed gesprek te voeren heb je informatie nodig. Bardo en Adamas bieden die informatie en praten over je vragen, zorgen of afwegingen rond het levenseinde. Zoals: hoe heb ik eigenlijk geleefd? Wat is belangrijk voor je wanneer je gezondheid achteruit gaat? Hoe is het met mijn naasten en wat weten zij van mijn wensen? Niet alledaagse vragen waar we graag met je over in gesprek gaan. Wij nodigen je daarom van harte uit om deel te nemen aan de gratis bijeenkomsten.De gespreksbijeenkomsten worden georganiseerd in het kader van het landelijk onderzoek ‘In gesprek met de burger’, door Amsterdam UMC. Het onderzoeksproject wordt gesubsidieerd door ZonMw . Bardo en Adamas Inloophuis dragen daaraan actief bij in regio Amstelland & Meerlanden, in samenwerking met het Spaarne Ziekenhuis en de huisartsen.

Wanneer en waar vinden de bijeenkomsten plaats?

De gratis bijeenkomsten vinden plaats van 15.00-17.00 uur op de volgende data:

1 november 2021 bij Bardo
29 november 2021 bij Adamas
31 januari 2022 bij Bardo
7 maart 2022 bij Adamas
4 april 2022 bij Bardo
25 april 2022 bij Adamas
30 mei 2022 bij Bardo

Aanmelden kan via info@hospicebardo.nl of mail@adamas-inloophuis.nl onder vermelding van In gesprek met de burger.

Met de dood aan tafel

Praten over de dood is geen dagelijkse kost. Toch kan het heel verrassend zijn. Niemand leeft tot in het oneindige. De dood is voor iedereen relevant. Een gesprek over de dood aangaan ligt meestal niet zo voor de hand en kan zelfs (on)bewust afgehouden worden. Toch kan praten over de dood wel ruimte geven om te leven.

‘Met de dood aan tafel’ is een nieuw initiatief van Bardo waarbij een teamlid van Bardo het gesprek over de dood rondom een lunch of maaltijd initieert en begeleidt.
Vragen die aan bod kunnen komen zijn: ‘Wat betekent de dood voor jou? Hoe zou jij herinnerd willen worden als je er niet meer bent? Wat zou je nog willen veranderen?’ Aan het einde van de lunch of maaltijd blijkt vaak dat ook een beladen onderwerp als de dood opvallend goed bespreekbaar kan zijn en bijzondere inzichten kan geven.

Ook met de dood aan tafel?

Ook interesse om met jouw collega’s of vrienden een lunch of diner op deze manier bijzonder te maken? Samen kijken we hoe we ‘met de dood aan tafel’ in jouw bedrijf, organisatie of vereniging het beste kunnen invullen. Neem voor meer informatie contact op met Bardo via leerhuis@hospicebardo.nl of bel naar 020-3334700.

Eerdere publieksbijeenkomsten waren:
Kwetsbaarheid
(Onmogelijk) contact

Nieuwsbrief

Aanmelden Nieuwsbrief

* Vereist
Welke nieuwsbrieven wilt u van ons ontvangen: